Zviedrija 1999

"RĪGA- NORRKÖPING"
jauniešu nometne

12.-21.jūnijs 1999.g.

Agelsjõn Lilla berget

Rīgas un Norčēpingas pilsētu 1999.gada sadarbības plāna ietvaros, 24 Rīgas jauniešiem, klinšu kāpējiem un orientieristiem, tika dota iespēja viesoties pie Norčēpingas orientieristu kluba NAIS "Bergkulla". Programmā tika iekļauta klinšu kāpšana, orientēšanās, iepazīšanās ar un Norčēpingu un tās apkārtni.

Izbraucām no Rīgas ap plkst. 11:00 no rīta uz Tallinu. No Tallinas (plkst.19:00 viet.l.) tālāk ceļojām ar prāmi "Regina Baltica" uz Stokholmu. Stokholmā iebraucām 9:00. Pastaigājām un pavērojām svētdienīgo pilsētu, daži noskatījās sardzes maiņu pie karaļa pils un plkst.14:00 devāmies tālāk uz Norčēpingu.

Kluba "Bergkulla" mājiņa atrodas mežā ~15 km no Norčēpingas pa Õrebro ceļu. Klintis atrodas ~ 7 km ejot pa taisno caur mežu vai braucot apkārt pa ceļu ~25 km pie Agelsjõn ezera (jābrauc pa 55 Upsalas ceļu).

Inga Liepiņa

Klintis - izvietotas plašā teritorijā ezera nogāzē. Lai atrastu specifisku maršrutu, kas atbilstu Jūsu spējām, jāvēršas pie grāmatiņas, kas veltīta šā apgabala maršrutiem un atrodama Norčepingas vai Stokholmas veikalos. Pašas klintis piedāvā visu ko mazohistiskā kāpēja sirds var vēlēties - sākot no vieglām plaisām (IV un V grūtību kategorijas) līdz pilngi gludām plaknēm. To pašu var attiecināt uz iespējamiem maršrutu garumiem - sakot no 7 metriem līdz 70 m. Atsevišķiem maršrutiem ir jau sagatavoti āķi kāpšanai ar apakšējo drošināšau, bet savas labsajūtas uzlabošanai jāpielieto arī tradicionālās kāpšanas iemaņas, tāpēc vairāk kā lietderīgi, braucot kāpt uz šo rajonu, ir paņemt līdz kaut ko "dzelžu" čupiņas. Protams uz daudziem maršrutiem var uzlikt augšējo drošināšanu, ko arī plaši izmantojām, jo lielākā daļa no nometnes dalībniekiem bija iesācēji un pirmo reizi baudīja kāpšanu pa īstām klintīm. Slikta laika gadījumā ir iespēja apmeklēt mākslīgo kāpšanas sienu Norčepingas sporta centrā, kur ir neliela, bet iespaidīga "Enter prises" siena. Jebkurā gadījumā, jo ilgāk mēs kāpām, jo pārliecinošāk jutāmies uz sev tik nepierastā reljefa kā klintis. Žēl ka Latviju daba nav apvēltījusi kaut ar vienu šādu kāpšanas apgabalu.

Atpakaļ uz Stokholmu braucam svētdienas rītā, un dodamies aplūkot Vassa muzeju, pēc tam klīstam pa pilsētu. Prāmis "Kristina Baltica" attiet plkst. 18:00, Tallinā iepeldam plkst.9:30. Rīgā esam jau ap plkst. 15:30.