MALLORCA
2005

MALLORCA

Raksta autors

Pirmie un, cik man zināms, vienīgie kāpēji no Latvijas, šajā Vidusjūras salā viesojušies pāris gadus atpakaļ. No viņiem arī pirmā informācija, plus 1998. gada septembra Climbing numurs, kas lika domāt, ka agrā pavasarī šī varētu būt īstā vieta, kur pavadīt Lieldienas. Lēmums par to gan tika pieņemts jau krietni pirms Ziemassvētkiem, lai iegūtu visus pakalpojumus pa maksimāli zemākajām cenām. Viss sagatavošanas darbs paveikts sēžot pie datora, tai skaitā biļešu pasūtīšana (Easy Jet + Air Berlin), dzīvošanas apartamentos un auto pasūtīšana. Plāns bija pakāpt un protams, kaut ko apskatīt.

Lieldienas šajā salā skaitās vidus sezona. Tas nozīmē, ka lielākais tūristu daudzums vēl jo projām izvēlas siltākas zemes kā Tenerifi vai Kanāriju salas, bet nav arī tik vientuļi kā decembrī. Esam par to vairāk nekā apmierināti, jo grūti iedomāties kas notiek uz kalnu ceļiem, kad tos šturmē 100iem izīrēto mašīnu, velosipēdisti un lielie ekskursiju autobusi.

Mallorca

Bet nu pie klintīm. Pa visu salu ir izmētātas kādas 20 attīstītas kāpšanas vietas un pastāv bezgalīgas iespējas jaunām. Līdz ar to informācija par tām pastāvīgi atjaunojas. Mums izdevās pakāpt tādos rajonos kā Creveta, Sa Gubia (lielākais un plašākais masīvs), Port Soller, Cala Magraner, Valldermossa, Fraquel un Santanyl. Kāpēji ir iecienījuši šo salu un visās vietās mēs nebijām vienīgie: angļi, vācieši, dāņi. Pieprasītākie maršruti 5 un 6, un reizēm nācās pagaidīt, lai tiktu pie sevis izvēlētās līnijas. Īstenībā Cala Magraner es sajutos kā zālē, jo uz šās skaistās, pludmalē novietotās klints bija īpaši daudz kāpēju. Ūdens diemžēl vēl bija pa aukstu, lai pilnībā izbaudītu šīs vietas burvību. Nedaudz līdzīgi Krimai – silts, pavasaris (neskatoties uz to ir ienākušies apelsīni un zemenes), aizķeres līdzīgas kā Uarčkaja maršrutā “Kaļučka” (mazas un asas) vietās, kur nav lielo caurumu. Kāp savam priekam nost no tūristu pūļiem, baudi dabu un klintis. Katra diena sākas ar īsāku vai garāku braucienu ar auto, nelielu orientēšanos prasmju pārbaudi, kam seko vairākas stundas kāpjot ko vien sirds iekāro, bet ķermenis spēj panest. Un tā nedēļu no vietas – vai nav skaisti?

Mallorca

Informācija par kāpšanas iespējām visvieglāk iegūt no divām internetā bāzētām mājas lapām. Mēs izmantojām www.coronn.com, kurā par 5 € var iegūt 20000 vai 1200 lpp. ar dažādu rajoniem aprakstiem t.s. Maljorkas. Otra izvēle ir www.rockfax.com, kur pa 8,69 EUR var iegūt speciālu Maljorkas apskatu. Otrais variants laikam ir precīzāks, jo uz vietas salīdzinot abus, tajā bija atbilstošākas maršrutu kategorijas, precīzāki pieejas ceļi un vairāk klinšu rajonu. Jāņem vērā, ka dažas aprakstos uzrādītās vietas kāpšanai ir slēgtas (Boquer un Calvia), jo atrodas uz privātīpašuma, dažās kāpšanas iespējamība ir ļoti trausls jautājums (Sa Gubia, Alaro) un tāpēc vēlams sekot aprakstu norādēm par piekļūšanu, ierobežojumiem un auto novietošanu. Tas saglābās šo vietu pieejamību citiem interesentiem un jums, kad atgriezīsieties nākamajā reizē.

© Normunds 2005