2004

Meistarklase klinšu kāpšanā

raksta autors

Kopš Padomju Savienības sabrukšanas, sabruka arī vecā, labā alpīnistu un klinšu kāpēju sagatavošanas sistēma Latvijā. Šobrīd jaunajiem kāpējiem vairs nav iespējas apgūt zināšanas un pieredzi tā, kā to kādreiz bija iespēja jau iepriekšminētajā sistēmā. Šodien ir tā – kas grib kaut ko iemācīties, tas iemācās. Tāpēc, lai gūtu jaunas zināšanas un pieredzi, saprastu kā pareizi jātrenējas, lai sasniegtu augstākus rezultātus, apgūtu drošības tehniku klinšu kāpšanā, devos kopā ar draudzeni Ivetu uz Krimu ciemos pie pasaules ex-čempiona klinšu kāpšanā Andreja Vedenmeijera un viņa treneres, sievas Margaritas Panfiorovas – nopelniem bagātā Ukrainas trenere, starptautiskās klases sporta meistare klinšu kāpšanā. Treniņi bija ārkārtīgi interesanti, kur varēja gūt daudz jaunu zināšanu. Nav svarīgi cik gadus tu nodarbojies ar kāpšanu, viss treniņu apmācības cikls tika sākts no nulles – drošības tehnika klinšu kāpšanā, pareiza sistēmas uzvilkšana, mezglu siešana, atsaišu likšana starpāķos, partnera drošināšana, pareiza raušanās, psiholoģijas nozīme klinšu kāpšanā, kā plānot treniņus, lai tie būtu progresīvi, pareiza trenēšanās u.t.t. Ļoti daudz tika uzsvērts tas, cik svarīgi, lai viss tiktu darīts un apgūts perfekti, jo katra mūsu neizdarība var maksāt dzīvību vai traumu.

Īsumā viss notika tā:

Ar Andreju un Margaritu

I treniņš, pirmdiena: satiekos ar Margaritu un Andreju Nikita 'skaladromā'. Andrejs nokāpis no Šankajas sienas atpūsties, kur strādā pie sava grandiozā projekta – jauna 8 virvju Fr8b maršruta pa sienas centrālo daļu.

Lai saprastu ko es varu un aplūkotu manu kāpšanas tehniku, veicu nelielas sienas traversu 'skaladroma' centrā un vairākus Fr6a-6b sporta maršrutus, kuros tiek vērots kā es kāpju, darbojos ar inventāru u.t.t. Pēc katra kāpiena tiek norādīts uz kļūdām, piemēram, ka pārāk maz darbojos ar kājām, kāpjot soļus nedrīkst dzirdēt un citas lietas.

II treniņš, otrdiena: rīts sākas ar iesildīšanos, sienas traversiņu, iesildošām kustībām. Šī treniņa mērķis – drošības tehnika klinšu kāpšanā. Sākam no pašiem pamatiem. Noskaidrojam, - kas nepieciešams, lai nodarbotos ar klinšu kāpšanu,
- kā pareizi likt atsaites starpāķos,
- kā pareizi tajos jāievieto virvi,
- kā virvei pareizi jāatrodas kāpjot, lai krītot negūtu traumu,
- kā pareizi drošināt pārinieku,
- pareizu un perfektu mezglu siešana, pareiza sistēmas vai iekares uzvilkšana u.t.t.

Pēc šīm nodarbībām veicam dažus Fr6a maršrutus, lai iesildītos – jākāpj arī lejā. Šodien galvenokārt strādājam, lai apgūtu pareizu kāpšanas tehniku, tas ir, maksimāli izmantot darbībā kājas. Kāpjam Fr5c-6a maršrutus ar noteiktu uzdevumu, piem., maršruts jāveic vispirms izmantojot tikai vienu roku, tad otru, tikai atbalstam plaukstas, tad maršruts jāveic skaisti vienkārši uzkāpjot. Treniņā netiek atļauta nekāda slinkošana. Nobeigumā izejam vienu Fr6b+ maršrutu.

Kāpjam Ņikitā

III treniņš, ceturtdiena: iesildāmies uz Fr6a maršrutiem, kāpjot augšā un lejā. Šodien On sight diena (maršrutu iziešana ar pirmo reizi). Kāpjam tikai Fr 6b+ maršrutus. Katrs pilnīgi savādāks. Divus tehniskos izeju ar pirmo reizi, trešo spēka maršrutu izeju ar otro reizi, par ko dabūju "pa biksēm" no treneres, jo neesot klausījis norādījumus. Kāpjot ar apakšējo drošināšanu, liela nozīme ir psiholoģiskajam faktoram, tāpēc man daudz tiek stāstīts par sportista psiholoģiju, ka labam kāpējam ir jābūt ne tikai fiziski attīstītam, bet arī intelektuālam, zinošam – daudz jālasa dažādas sporta psiholoģijas grāmatas, lai pats labāk varētu izprast lietas, kuras sevī ir jāuzlabo vai jāmaina.

IV treniņš, piektdiena: veicam iesildīšanās vingrinājumus. Šī rīta treniņa sākuma mērķis ir apgūt raušanās tehniku maršrutā un pareizu drošināšanu, kad raujas pārinieks. Sākumā diezgan bailīgi kāpt un pēc trenera norādēm rauties, bet ar kādu trešo reizi jau pierodu un bailes vairs nav tik lielas. Veicot šādus treniņus pa Fr6a maršrutu, veicam arī iesildīšanos. Tā kā Fr6b+ jau esam atstrādājuši, jāpamēģina šodien kaut kas grūtāks. Vispirms izejam vēl vienu Fr6b+ maršrutu ~23m, tad ķeramies klāt Fr6c, kas ir ~22m garš. Pirmajā reizē izdodas iziet ar trīs atpūtām, otrajā ar vienu, trešajā reizē izkāpju nenoraujoties ne reizi. Gandarījums liels, jo pēc pagājušā gada Fr6b noticis neliels, bet tomēr progress. Treniņa nobeigumā veicam atsildīšanās vingrinājumus, kur Margarita mani izmoka galīgi, jo, šķiet, pārāk maz uzmanības līdz šim esmu veltījis lokanības vingrinājumiem, kas klinšu kāpšanā ir ļoti svarīgi.

Fr6+ maršrutā

V treniņš, svētdiena: tradicionālā iesildīšanās pa Fr6a-6b+ maršrutiem. Šodien pirms grūtās kāpšanas tiek mācīts kā trenēt ātru domāšanu un ātri domāt un “redzēt” aizķeres maršrutā, spēju koncentrēties uz noteiktu mērķi, jo labam klinšu kāpējam ir jāspēj ātri orientēties maršrutā un galvenais – jāspēj perfekti koncentrēties uz sev veicamo mērķi. Vingrinājumi ir vairāki. Daudz runājam par treniņmetodiku klinšu kāpšanā. Šodien nekāpjam vairāk par Fr6b/6b+, jo treniņa mērķis ir atstrādāt dažādus tehnikas elementus dažādos maršrutos. Nobeigumā pamēģinu maršrutu Sojuz – Fr6c+, ko izeju tikai ar augšējo drošināšanu.

VI treniņš, pirmdiena: iesildāmies kāpjot augšā un lejā pa Fr6a. Pēc iesildīšanās ķeramies klāt Fr6b+ maršrutiem – izeju trīs pēc kārtas. Šodien daudz runājam par pareizu uzturu, svara nozīmi klinšu kāpšanā un to, cik liela nozīme ir treniņgrafikam un sistemātiskiem, uz konkrētu mērķi virzītiem treniņiem. Tiek stāstīts par to, ka katrā treniņā ir jābūt konkrētam uzdevumam, kas jāveic. Treniņiem kopumā ir jābūt daudzveidīgiem. Tajos jāietver gan boldrings, gan grūtā kāpšana uz augšu, gan ātruma treniņi. Treniņa galvenajā daļā ar trešo piegājienu tomēr izdodas izmocīt maršrutu Sojuz – 22m, Fr6c+, kas šobrīd arī ir mana spēju robeža.

Koška, Simeizā

VII treniņš, trešdiena: eksāmena diena. Kāpjam daudz un dažādu grūtību maršrutus, kuros tieku vērots kā esmu visu apguvis. Šķiet, trenere ir ar mani puslīdz apmierināta, taču, lai sasniegtu rezultātus ir vēl daudz un dikti jāstrādā. Kā teica Margarita: “Ja tu visu darīsi tā kā es mācīju – piestrādāsi pie svara samazināšanas, mērķtiecīgi trenēsies pēc grafika un katrā treniņā strādāsi pie konkrēta uzdevuma, gūsi panākumus. Ja nē, tad augstāk par Fr6b līmeni tā arī nekāpsi. Viss ir atkarīgs no tevis paša. Ko un cik ļoti tu gribēsi, tik arī savā dzīvē sasniegsi."

Šāda veida treniņi nav dārgi - $12 par vienu divu stundu treniņu. Varu ieteikt ikvienam, kas vēlas apgūt kaut ko jaunu un iegūt jaunas zināšanas, pieredzi klinšu kāpšanā.

Projekts "Атлант-М", Šankaja. Vienā no brīvdienā Margarita un Andrejs mūs uzaicina ciemos uz Šankajas kalna bāzes nometni, kur noris darbi pie Andreja Vedenmeijera grandiozā projekta ~260m garā Fr8b maršruta, kas ir visgrūtākais brīvās kāpšanas sienas maršruts Krimā. Šankajas apkārtne – vīnogulāju plantācijas, priežu mežs, klinšu bluķi ir ārkārtīgi saista vieta, kur atpūsties. Pati siena – iespaidīga, augšējā daļā pat veido milzīgu negatīvu. Tiekam laipni uzņemti nometnē pie ugunskura, pacienāti ar tēju un cepumiem. Vēlāk Andrejs parāda mums apkārni – alu zem sienas, jauno maršrutu, izpētām jau esošos maršrutus. Sīkāk par šā projekta gaitu var sekot līdzi www.mountain.ru mājas lapā internetā. Andrejs arī izklāsta par nākotnes plāniem un aicina arī mani ņemt kopīgu dalību jaunu maršrutu veikšanā Krimā. Iespēju nākotnei esot daudz. Dzīvosim, redzēsim!!!

© Andris Malaševskis 2004